5. Sınıf Fen Bilimleri 1.Dönem 2.Yazılı Soruları ve Cevapları 2018

5. Sınıf Fen Bilimleri 1.Dönem 2.Yazılı Soruları ve Cevapları 2018

…………………. OKULU 2018-2019 EĞTİM ÖĞRETİM YILI 5. SINIF Fen Bilimleri DERSİ 1. DÖNEM 2. SINAV KAĞIDI


Ad-Soyad:

No:

 

1) Isı alan maddelerin hacmin artması olayına …………………. denir.
Yukarıdaki cümle hangi kelime ile doğru bir şekilde tamamlanabilir?

A. Genleşme
B. Büzülme
C. Donma
D. Erime

Cevap: D

 

2) Aşağıdakilerden hangisi temas gerektirmeyen kuvvettir?
A) Vurulan topun hareket etmesi
B) Rüzgarda düşen yaprak
C) Yer çekiminin etkisiyle ağaçtan düşen elma
D) Baltayla kesilen odun

Cevap: C

 

3) I. Yağmurun oluşması
II. Çikolatanın erimesi
III.Tencerenin kapağında su damlacıklarının oluşması
Yukarıdaki olaylardan hangisi ya da hangileri erime ile ilgilidir?

A.Yalnız I
B.Yalnız II
C. II ve III
D.I,II ve III

Cevap: B

 

4) Aşağıdakilerden hangisi sindirim sistemine ait bir organımız değildir?
A) Mide
B) Böbrek
C) İncebağırsak
D) Ağız

Cevap: B

 

5) “Ben dengeli besleniyorum.” diyen Hullki aşağıda verilenlerden hangisini yapmaktadır?
A) Her çeşit besinden yeterince tüketmektedir
B) Hayvansal besinleri çokça tüketmektedir
C) Et, süt, yumurta ve bal ile beslenmektedir
D) Bol vitaminli yiyeceklerle beslenmektedir

Cevap: A

 

6) Aşağıdakilerden hangisinde kuvveti ölçen araç ve birimi doğru verilmiştir? 
A)Dinamometre – metre
B)Dinamometre – newton
C)Termometre – newton
D)Termometre – Co

Cevap: B

 

7) Aşağıdaki ifadelerden doğru olanlara “D”, yanlış olanlara “Y” yazınız
1. ( ) Kuvvetin birimi Newton’dur.
2. ( ) Bir yüzeyin kaygan hâle getirilmesi sürtünmeyi azaltır.
3. ( ) Sindirilmiş besinlerin kana geçtiği yer ince bağırsaktır.
4. ( ) Bir dinamometre her cismin ağırlığınıölçebilir.
5. ( ) Su ve mineraller bütün besinlerde bulunur.

Cevap:

 

8) Maddenin ısı alarak katı halden sıvı hale geçmesi olayına ne ad verilir?
A.Donma
B.Erime
C.Buharlaşma
D.Kayama

Cevap: B

 

9) Kış aylarında,kar yağdığında araba lastiklerine zincir takılmasının sebebi nedir?
A) Kışın gelişini zincirle karşılamak
B) Arabasının donmasını engellemek
C) Arabasının daha güzel görünmesini sağlamak
D) Sürtünme kuvvetini artırarak arabanın buzda kaymasını önlemek .

Cevap: D

 

10) Soğuk algınlığı geçiren Miray, öncelikli olarak aşağıdaki vitaminlerden hangisini almalıdır?
A) C vitamini
B) D vitamini
C) A vitamini
D) E vitamini

Cevap: A

 

11) Aşağıdaki cümlelerin başına doğru ise “D” yanlış ise “Y” harfi yazınız.
(…)Kuvvet cisimlerin şeklini değiştirebilir.
(…)Sürtünme kuvveti yüzeyin cinsine bağlı değildir.
(…)Besinlerin sindiriminin tamamlandığı yer midedir.
(…)Proteinler kemik,diş ve tırnaklarımızın yapısına katılır
(…)Kuvveti cetvel ile ölçeriz
(…)Paraşüt hava direncini artırmak için yapılmıştır
(…)Buharlaşma sıvının yüzeyinde gerçekleşir.
(…)Maddeler yoğuşurken dışarıdan ısı alır
(…)Buharlaşma belirli bir sıcaklıkta gerçekleşir
(…)Kaynamayan sıvının sıcaklığı değişebilir

Cevap:

 

12) Dişi çüreyen Emir doktora gidip tedavi olmuştur.
Doktor, Emir’e dişlerinin sağlığı için aşa-ğıdakilerden hangisini söylemiş olabilir?

A)Bol bol çikolata yemelisin.
B)Çok soğuk yemek yemelisin.
C)Süt ve yoğurdu daha sık tüketmelisin.
D)Asitli içecekler tüketmelisin.

Cevap: C

 

13) Aşağıdaki cümlelerde boş bırakılan yerleri uygun kavramlarla doldurunuz.
esneklik – zararları – şekil
direnç – yavaşlama – yüzeylerin

1. Kuvvet cisimlerde ……………… değişikliği meydana getirebilir.
2. Kuvveti ölçmek için kullanılan araç, yayların ……….. özelliğinden yararlanılarak yapılmıştır.
3. Durdurmak için frenine basılan otomobil ………………………… hareketi yapar.
4. Sürtünme kuvveti sürtünen ……………….cinsine bağlıdır.
5. Hava ve su da cisimlere ……………… kuvveti uygular.
6.Sürtünme kuvvetinin yararları ve ……………….. vardır.

Cevap:

 

14) Şimdi aldığımız bir habere göre Silifke ilçesinde 1 kamyon kendi şeridinden çıkarak karşı şeritten gelen otomobile çarptı. Otomobilde bulunan 3 kişi ağır yaralandı. Sürücünün alkollü olduğu belirlendi.
Yukarıdaki habere göre aşağıdakilerden hangisine ulaşabiliriz?

A)Alkol kullananlar çevrelerine zarar verir.
B)Alkol bağımlılık yapar.
C)Alkol kullanan kişinin kan vermesinde zorluk oluşur.
D)Alkol kullanan kişide çeşitli hastalıklar ortaya çıkar.

Cevap: A

 

15) Aşağıdaki olayların hangisinde madde ısı alır?
A)Donma
B) Erime
C) Yoğuşma
D) Kırağılaşma

Cevap: B

 

 

Fen Bilimleri Dersi Öğretmeni
……………….. 

Başarılar Dilerim

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.